Bij dit beglazingssysteem wordt op een enkele glasplaat, al dan niet gelaagd, een warmte-reflecterende coating aangebracht. De ruiten zijn ca. 4 tot 8 mm dik en kunnen in de meeste historische ramen worden geplaatst. Het glas is geschikt vanaf een sponningdiepte van minimaal 14 mm tot 18 mm voor de dikkere variant.
Omdat het op maat gesneden wordt, is een eventuele scheefstand eenvoudig te ondervangen. Wel blijft het nadeel bestaan van condensvorming, omdat het enkel glas betreft. Door de warmtereflectie van de coating blijft de ruit kouder waardoor sneller condensvorming optreedt.
De verbetering van de isolatiewaarde ten opzichte van standaard enkel glas is ca. 30%.
Aandachtspunten:
- Glas met warmte reflecterende coating is ook verkrijgbaar met getrokken glas dat minder spiegelt.
- Zonwerende coatings in of op het glas kunnen een extra spiegelend effect geven. Bij monumenten of panden met een hoge beeldbepalende kwaliteit keuren monumenteninstanties alleen glas toe met een beperkte reductie van de lichttoetredingsfactor (LTA of TL-factor) en zontoetredingsfactor (ZTA of g-factor) en dient het glas zoveel mogelijk de uitstraling van gewoon blank glas te hebben.
- Bij de dikkere varianten glas wordt het raam zwaarder; dit kan voor draairamen betekenen dat de scharnieren moeten worden vervangen. Bij schuiframen moeten de contragewichten worden vervangen door veren. Er bestaan ook veersystemen die onzichtbaar in de belegkast kunnen worden geplaatst.
- Ook als een roede voldoende sponningdiepte heeft, kan het zijn dat de roede onvoldoende stijfheid heeft om het zwaardere glas te dragen. Een eventuele mogelijkheid dan is het aanbrengen van een stalen verstijving aan de achterzijde op de kruisingen van de roeden.
Zie ook Kierdichting bij schuiframen of Kierdichting bij draairamen